Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Σχέδια ΚαλοκαιριούΕπιτέλους ξεκούραση μετά από ένα δύσκολο εξάμηνο ήρθε η ώρα να πάρω την μηχανή στα χέρια όπως και θα είδατε και παρακάτω έκανα μετά από καιρό μερικές φωτογραφίες στο μπάνιο μου  στα Καλά Νερά (Μαγνησία). Αυτές οι 2 έγιναν με ένα διαφορετικό τρόπο από τις άλλες ,καθώς τραβούσα, το διάφραγμα έμεινε πολύ ώρα ανοιχτό και εγώ ζούμαρα ταυτόχρονα, αυτό μου χάρισε αυτή την κίνηση στις φωτογραφίες.
Τώρα όσο αναφορά το πρόγραμμα το φετινό αν όλα πάνε καλά ενδέχεται να είναι ενδιαφέρον καθώς θα προσπαθήσω να εισέλθω σε ένα νέο τομέα αυτόν της αστροφωτογραφίας κάτι που με συναρπάζει από μικρό παιδί είναι ο νυχτερινός ουρανός και τα αστέρια του. Λόγω των περιορισμένων μέσων θα αρκεστώ σε κάτι φανταστικό, την φωτογράφιση του Γαλαξία μας (Milky way). Έτσι:

- 01/07/2013: Αστοβραδυά στα Χάνια και φωτογράφιση του ουρανού
- 06/07/2013: Ταξίδι στον ΄Άγιο  Ιωάννη Πηλίου 

Για πιο μετά ενημέρωση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού


Υ.Γ Ευχαριστώ όλους για αυτά τα 4 χρόνια που πέρασαν τόσο γρήγορα καλή μας τύχη από εδώ και πέρα  

Kala Nera BeachΣάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Ο ουρανός της πόλη μας

Τι χάνουν τα μάτια μας λόγω της φωτορύπανσης  στον Βόλο 

Με τον όρο Γαλαξίας αναφερόμαστε, τις περισσότερες φορές, στο γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και το Ηλιακό Σύστημα, ενώ όταν αναφερόμαστε σε άλλο γαλαξία, τον γράφουμε με πεζό γ και ακολουθεί και το όνομα ή ο κωδικός του.
Ο Ήλιος (μαζί και η Γη) βρίσκονται στις παρυφές του Γαλαξία, και έτσι αυτός, καθώς τον κοιτάμε κατά μήκος, φαίνεται να σχηματίζει μία γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από πάρα πολλά αστέρια, που διασχίζει τον ορατό από τη Γη ουρανό από την μία πλευρά του ορίζοντα μέχρι την άλλη. Λόγω της εμφάνισης αυτής, ονομάστηκε στα Ελληνικά "Γαλαξίας κύκλος". Στα αγγλικά είναι γνωστός και ως «Milky Way» που είναι μετάφραση του Λατινικού Via Lactea («Γαλακτώδης Οδός»).
Πρόκειται για έναν σπειροειδή γαλαξία και αποτελεί μέρος της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών. Αποτελείται από τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια αστέρες και ενδεχομένως έως και 400 δισεκατομμύρια αστέρες. Ανάμεσα στα τουλάχιστον 35 μέλη της Τοπικής Ομάδας, έρχεται δεύτερος σε αριθμό αστέρων, πίσω μόνο από τον Γαλαξία της Ανδρομέδας, ο οποίος αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο αστέρες, όπως ανακαλύφθηκε το 2006.
Αν και ο γαλαξίας μας είναι ένας από τα δισεκατομμύρια που υπάρχουν στο Σύμπαν, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον άνθρωπο καθώς είναι το «σπίτι» του Ηλιακού Συστήματος. Ο Δημόκριτος (460 - 370 π.Χ.) ήταν ο πρώτος άνθρωπος που χωρίς όργανα ισχυρίσθηκε ότι ο Γαλαξίας αποτελείται από απομακρυσμένα άστρα:«Γαλαξίας εστί πολλών και μικρών και συνεχών αστέρων, συμφωτιζομένων αλλήλοις, συναυγασμός δια την πύκνωσιν» ό,τι δηλαδή λέγει και η σύγχρονη Αστρονομία ως προς τη σύσταση του Γαλαξία
Στην ουράνια σφαίρα, σχετικά με τον ουράνιο ισημερινό, ο Γαλαξίας εκτείνεται βόρεια μέχρι τον αστερισμό Κασσιόπη και νότια μέχρι τον αστερισμό Νότιο Σταυρό, πράγμα που δείχνει τη μεγάλη κλίση του επιπέδου του ισημερινού της Γης (περίπου 60 μοίρες) και του επιπέδου της εκλειπτικής ως προς το γαλαξιακό επίπεδο. Το γεγονός ότι ο Γαλαξίας διαιρεί το γήινο ουρανό (την ουράνια σφαίρα) σε δύο σχεδόν ίσα ημισφαίρια δείχνει ότι το Ηλιακό Σύστημα βρίσκεται πολύ κοντά στο γαλαξιακό επίπεδο.

Το κέντρο του Γαλαξία βρίσκεται στον αστερισμό Τοξότης, όπου και ο γαλαξίας εμφανίζεται λαμπρότερος. Συνέχιζοντας προς τα δυτικά, ο Γαλαξίας διατρέχει τους αστερισμούς ΣκορπιόςΒωμόςΓνώμωνΝότιον ΤρίγωνονΔιαβήτης,ΚένταυροςΜυίαΝότιος ΣταυρόςΤρόπιςΙστίαΠρύμναΜέγας ΚύωνΜονόκερωςΩρίωνΔίδυμοιΤαύροςΗνίοχος,ΠερσεύςΑνδρομέδαΚασσιόπηΚηφεύςΣαύραΚύκνοςΑλώπηξΒέλοςΑετόςΟφιούχοςΑσπίς και πάλι Τοξότης.

 πηγή wikipedia