ENA ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΑ .ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΩΣΤΕ ΖΩΗ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ( ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ) ΠΗΓΗ ΑΠΕ -ΜΠΕ
Ένα δημοτικό σχολείο των αρχών του 20ού αιώνα, που βρίσκεται στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, θα προσφέρει ενημέρωση στους επισκέπτες για την εξέλιξη των γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή.
Το κτίριο, που αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου Καλαμπάκας, και ο περιβάλλων χώρος χαρακτηρίστηκαν το 2002 διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα. Το 2009 εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασής του.
Τη μετατροπή του δημοτικού σχολείου Καστρακίου σε Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να καλύψει το κενό σε τουριστικές υποδομές των Μετεώρων και στην ενημέρωση του κοινού για τις γεωμορφολογικές μεταβολές στην περιοχή.
Το δημοτικό σχολείο Καστρακίου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Καστρακίου, στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων, κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, το υπόγειο και το ισόγειο το 1902 και ο πρώτος όροφος το 1926. Η συνολική επιφάνειά του ανέρχεται σε 440 τετραγωνικά μέτρα.
Στην πιο πρόσφατη επέμβαση στο κτίριο το 1960, καθαιρέθηκε το παλιό ξύλινο κλιμακοστάσιο και αντικαταστάθηκε από νέο εξοπλισμένου σκυροδέματος, ενώ μπαζώθηκε το υπόγειο.
Στην αρχική του κατασκευή, το κτίσμα αναγνωρίζεται ως ένα από τα 407 σχολικά κτίρια του Δημήτρη Καλλία, της περιόδου 1895 - 1911, γνωστά και ως «σχολεία του Συγγρού».
Ο Δημήτρης Καλλίας απέδιδε εξαιρετική σημασία στη μορφολογία αυτών των κτιρίων, δηλαδή στη σύνθεση της όψης προς το δρόμο, αφού η όψη προς την αυλή παρουσιάζεται πολύ περισσότερο απλή και χωρίς διακοσμητικά στοιχεία.
Η επιρροή της τάσης του νεοκλασικισμού είναι προφανής. Η όψη του σχολείου είναι λιθόκτιστη και επιχρισμένη, εκτός από την κατώτερη ζώνη που αντιστοιχεί στο υπόγειο με στέγη καλυμμένη με κεραμίδια και έχει κύριο διακοσμητικό στοιχείο την είσοδο που περιβάλλεται από παραστάδες και επιστεγάζεται από αέτωμα.
Τα παράθυρα ενοποιούνται από ενιαία κορνίζα και διαχωρίζονται από παραστάδες, ενώ μια κορνίζα διακοσμημένη με ακροκέραμα διαμορφώνει τη στέψη του κτιρίου.
Το κτίριο, που αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου Καλαμπάκας, και ο περιβάλλων χώρος χαρακτηρίστηκαν το 2002 διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα. Το 2009 εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασής του.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.030.000 ευρώ, θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα» του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας .
Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη συντήρηση και μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου, προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών. Το μουσείο θα περιλαμβάνει αίθουσες εκθεμάτων, χώρο υποδοχής και χώρους κυκλοφορίας και υγιεινής.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή